UETDS Tarifeli Yolcu Taşımacılığı
Tarifeli yolcu taşımacılığı yapan firmalar UETDS kullanması gerekmektedir. Tarifeli yolcu taşımacılığı hiç kuşkusuz sistemin en önemli parçalarından. Araçlar üzerinde yolculuk yapan her bir şahıs UETDS yoluyla bakanlığa bildirilmek zorundadır. Bu durumun en büyük avantajı olarak görünen her yolcunun, yolculuk ettiği koltuk numarasına kadar kayıt edilebilmesi ilerleyen zamanlarda oluşabilecek bir çok sorunun önüne geçilebilmesi için bir yol açmaktadır.
UETDS Tarifeli Yolcu Taşımacılığı Gönderilecek Bilgiler
Firmalar öncelikli olarak UETDS nin mantığını ve hangi sorunlar için hayatımıza dahil olduğunu iyi kavraması gerekmektedir. Aksi taktirde her farklı iş kolları için farklı verilerin neden talep edildiğini anlamayabilir. UETDS ye gönderilecek veriler yapılan iş koluna göre farklılık gösterebilir. Tarifeli yolcu taşımacılığı yapan bir firma ile yük taşımacılığı yapan firmadan aynı veriler istenmeyecektir. UETDS tarifeli yolcu taşımacılığı işlemi yapan firmalardan verdikleri hizmet doğrultusunda ilgili verileri talep edecektir.
UETDS tarifeli yolcu taşımacılığı yapan firmalardan öncelikli olarak, sefer bilgilerinin iletilmesini ister. Firma tarafından oluşturulan her sefer hakkında bilgilerin UETDS ye gönderilmesi gerekmektedir. Tarifeli yolcu taşıma iş koluna mensup her firma bütün seferlerinin bilgilerini UETDS ye bildirmek zorundadır. Sefer bilgilerinin içeriğinde olması gereken bir kaç başlık bulunmakta. Sefer bilgileri arasında güzargah kodunun olması gerekmektedir. Araç plakası, sefer tarihi ve sefer saati de iletilmesi gereken bilgiler arasında yer almaktadır. Belirtilen bu bilgilerin hepsinin talep edilmesinin ayrı ayrı nedenleri var fakat yazının başında da dile getirdiğimiz gibi bu işlemlerin hepsinin yürütülen işlemlerin belli bir düzene alınıp denetlenebilir bir hale getirilmesi için UETDS geliştirilmiştir. Tarifeli yolcu taşımacılığı yapanların UETDS ye iletmesi gereken bilgiler sadece bunlar ile sınırlı değildir.
Ayrıca görevli personellerinde bildirilmesi gerekmektedir. Görevli personellerin bilgilendirilmesi rastgele bilgiler ile yapılmamalıdır UETDS nin istediği şekilde ve istediği bilgiler iletilmelidir. Personele dair iletilmesi gereken bilgiler: Uyruğu, TC Kimlik/Pasaport No, Adı Soyadı, Cep Telefonu Adresi, Görevi (Sürücü, Host, Hostes…..). Personele dair her bilgi UETDS ile kayıt altına alınacaktır böylece usulsuz bir çok işçi çalıştırma işleminin önüne geçilmek istenmektedir. Bu verilerin iletilmesi sonucunda UETDS, personeli tanır ve ilerleyen zamanlarda aldığı bilgiler doğrultusunda denetimlerini veya kontrollerini yapabilir. Son olarak tarifeli yolcu taşıyan firmalardan UETDS yolcu bilgilerini istemektedir yolcu bilgileri altında yolcu bilet alırken verdiği bütün bilgileri firmanın UETDS ye iletmesi gerekmektedir. Bu bilgilere ek olarak yolcunun bagaj numarısınında iletilmesi gerekmektedir. Böylece yasa dışı bir bagajın kime ait olduğu çok rahat bir şekilde ortaya çıkabilecektir.
UETDS' nin Amacı
Karayolları ülkemizde kullanılan en yaygın ulaşım biçimidir. Bu nedenden ötürü kapsamlı bir şekilde denetlenmesi tüm kullanıcılar için gerekli bir durum oluşturmaktadır.
UETDS karayolları üzerinde yolcu ve yük taşımacılığının kontrolü konusunda denetimlerin ve bilgilendirmelerin yapılacağı bir sistemdir. Karayollarının ağını göz önüne alırsak zor bir işlem gibi görünebilir fakat UETDS ile işlemler hem daha düzenli hemde daha kolay olacak şekilde yapılabilecektir. UETDS bu sayede yolcular ve taşınan yükler hakkında bilgi sahibi olacaktır. Bu durumun sonucu olarak bir çok alanda kontroller sistematik ve disiplinli bir şekilde uygulanacaktır.
Karayolları üzerindeki bu ağın kurulması hiç kuşkusuz fiziksel yollarında durumu ile alakalı bir çok verinin toplanmasına neden olacaktır. Karayollarında oluşabilecek güvenlik açıkları sistemin bir sonucu olarak çok daha rahat tespit edilip kısa sürede müdahale edilecektir. Firmaların yolcu veya yük taşıması hususu bir çok açıdan kuralları olan bir konudur. Fakat UETDS den önce bütün verilerin toplanabildiği bir merci yoktu. Bu sistem ile taşınan her yükün her yolcunun kaydı tutulduğu gibi gerekli durumlarda ilgili kurumlar ile bu bilgilerin paylaşımının yolu açılmakta. Yolcuların güvenliği için son derece kıymetli bir sistem olan UETDS ocak 2019 dan itibaren denetimler ile hayatımıza tamamen girecektir.
UETDS' nin en önemli etkilerinden biriside hiç kuşkusuz geleceğe dair bir çok işlemin planlanmasında çok faydalı olacaktır. Kayıt altına alınan her bir veri gelecek planlar için bir yol haritası oluşturabilecektir.
UETDS Tarifesiz Yolcu Taşımacılığı
Tarifesiz yolcu taşımacılığı yapan firmalar da tarifeli taşımacılık yapan firmalar gibi UETDS ye göre hizmet vermelidir. Tarifeli yolcu taşımacılığında istenilen tüm veriler tarifesiz yolcu taşımacılığı içinde istenilmektedir. Bu iş kolunda da diğer iş kollarında olduğu gibi denetimlerin yapılabilmesi ve hem firmaların hemde müşterilerinin işlemlerini kolaylaştırabilmek için UETDS tarifesiz yolcu taşımacılığı sektörü içinde vaz geçilmezdir. Yolcuların bilgilerinin anlık olarak iletildiği UETDS her an kontrolün içerisinde olduğu için herhangi bir karışıklığın veya usulsüzlüğün önüne geçebilmektedir.
UETDS Eşya Taşımacılığı
Eşya taşımacılığı ülkemizde yoğunlukla tercih edilen bir iş koludur. Hem ihtiyaç anlamında hemde ihtiyacın karşılanması alanında oldukça yaygın bir iş kolu olması ile bilinmektedir. Sektörde bir çok eşya taşıma üzerine faliyet gösteren firmanın olması ayrıca eşya taşıma sektörüne olan ilgiden ötürü bir takım denetlemelere tabi tutulması kaçınılmaz olmuştur. Yetkisiz veya usulsüz olarak veya yasadışı eşyaların taşınmasının önüne geçmek adına UETDS bu sektörüde kapsamaktadır. UETDS ile eşya taşımacılığı denetim ve disiplin altına alınmak istenmektedir. UETDS kurallarına göre hareket eden firmaların olması istenmektedir.